Monday, March 14, 2011

Buang Virus Shorcut Daripada Komputer Anda

Bagi student UiTM pahang, semestinya virus short-cut ini menjadi isu terbesar bagi pengguna komputer disini.. virus ini memerlukan host untuk bekerja. oleh itu. bagaimanakah caranya untuk kita mendelete virus ini sekiranya ada didalam komputer anda. berikut adalah cara-cara nya tanpa memerlukan third party software. mari ikuti cara-caranya disini..

Step 1 : taip resource monitor di start menu anda.
search resource monitor

Step 2 : setelah masuk ke resource monitor, pergi ke tab CPU, jangan closed resource monitor anda!
kenali virus yang menganggu computer anda

Step 3 : Right Click pada nama virus tersebut dan Suspend virus tersebut, cara untuk mengenalinya ialah mempunyai nama yang pelik-pelik ataupun menggunakan resource yang banyak.
suspend process virus tersebut

Step 4 : open folder options. dan tick pada show hidden files,folder .... dan untick pada hide protected operating system files
masuk ke folder option

Step 5 : untuk mengetahui virus tersebut telah disuspend ataupun tidak. tekan F5 selepas anda buat step 4.pastikan anda refresh di desktop untuk lebih mudah. kalau semua folder yang hidden tetibe hilang, maknanya anda salah suspend program.
jika hanya tinggal folder yang menjadi shorcut selepas anda refresh, maka anda salah suspend process

Step 6 : taip msconfig pada start menu search, pergi ke startup, untick pada program yang mempunyai nama-nama pelik disitu.
Virus shorcut mempunyai nama-nama yang pelik

Step 7 : kembali semula ke resource monitor anda, right click pada nama virus tersebut, klik end-process tree, process tersebut akan ada dibahagian bawah dengan status terminate.
terminate sudah, pastikan ianya tidak run balik

Step 8 : klik start menu anda, pilih nama user anda, kemudian, simply delete the virus tanpa ada masalah. delete virus yang mempunyai nama seperti virus yang anda sudah terminate di resource monitor.
bukak folder user anda,atas document tau
kenali virus anda didalam user folder anda
simply delete virus tersebut
hurmp...dah ilang, say gudbye too shortcut....

Step 9 : computer anda sudah bebas daripada virus tersebut :)

untuk buang virus didalam thumdrive, click sini

---------------------------------------------------------------------
nak share, silakan, kalau boleh, credit ke blog ini :)
---------------------------------------------------------------------

14 comments:

  1. virusnya tidak mempunyai nama yang konsisten...berubah-ubah mengikut host atau randomly create

    ReplyDelete
  2. mintak izin untuk share entri ne yer... kolej saya tengah hadapi krisis pasal benda ne... this may help a lot!!!

    ReplyDelete
  3. @ Anam zainal : pun boley... cume bile gune CMD, proses tue jelas dpn mata... kurang berlakunya fake process...

    ReplyDelete
  4. pa contoh nama virus yg pelik2...tengok cam pelik ja semua nama 2...xda pa2 hint ka?

    ReplyDelete
  5. mostly mempunyai CPU Usage yang tinggi...itu je klu yang paling mudah

    ReplyDelete
  6. perfmon.exe,firefox.exe,explorer.exe 2 virus ke?ni je yg m'punyai CPU Usage yg tggi...antara 2-12......

    ReplyDelete
  7. 2-12 kirenye okeh laa 2,kebiasaannya virus menggunakan usage setinggi 80-100 disebabkan process looping yg dicipta didlmnya (tidak semua).

    ReplyDelete
  8. bro ble tlg x?sy da format desktop sy tp pas settle semua sound lak yg xde..driver semua da install..tp kalau sy sambung external speaker p CPU ada lak sound..kalau x sambung speaker xdelah sound..pa masalah 2 ye?masalah speaker desktop ke?tp sebelum format ok ja soundnya.

    ReplyDelete
  9. cube dapatkan sound driver, dan installkan kedalam sistem komputer anda, jika tidak berhasil, anda perlu melakukan proses yang lebih sukar, debug hardware

    ReplyDelete
  10. Aku x sure dah di remove ke lom, tapi nampaknya macam lebih ringan dari sebelom ni. lau sebelom ni cpu usage 100 walaupown aku x bukak papa program. tapi selepas aku buat bende ni dia turun jadi 7 % je..

    ReplyDelete
  11. hazieq sanat... glad to hear that. :)

    ReplyDelete

Eddytech menggunakan sistem comment yang tidak memerlukan anda untuk memasukkan "captcha" bagi memudahkan eddytech untuk mendapat feedback daripada anda :)