Friday, February 11, 2011

Cara-cara untuk delete Virus Shortcut Directly Using CMD

Bagi pelajar-pelajar UiTM Pahang khususnya dan lain amnya, secara rasminya, virus short-cut telah menjadi satu masalah besar bagi pengguna-pengguna komputer, virus shortcut ini mampu menyebabkan delay mahupun masalah directory/folder kerana segala folder-folder didalam thumdrive ataupun removeable storage menjadi hilang.Sebenarnya, folder-folder tersebut tidak hilang,cuma folder-folder tersebut hanya hidden disebalik data yang ada. Virus shortcut adalah berbeza dengan virus folder yang baru dijumpai baru-baru ini, buat masa ini, saya tidak menjumpai cara terbaik untuk menyelesaikan masalah virus folder. virus folder adalah satu file yang berbentuk folder yang sekiranya diklik, virus tersebut
mudah merebak kedalam system. virus folder sebenarnya sukar dikenali berbanding virus shortcut, cuma yang membezakan kemampuan damage dua-dua file ini adalah sangat besar, virus folder mampu menyebabkan directory tidak boleh diaccess. biarpun menggunakan command tree. berbanding shortcut virus, shortcut virus tidak menyebabkan masalah data, cuma sekiranya merebak masuk kedalam computer anda, satu masalah CPU usage akan menyebabkan CPU anda berkerja lebih berat hanya untuk tugas memastikan virus shortcut itu tadi keep "alive". tutorial yang saya ingin tunjukan adalah membuang virus shortcut didalam thumdrive dan memulihkan data anda dengan a few command line didalam CMD. tutorial untuk membuang virus shortcut didalam computer anda tanpa memerlukan format, saya akan terangkan kemudian.

Pertama sekali, anda perlu memastikan computer yang anda ingin gunakan mempunyai anti-virus untuk mengelakkan virus tersebut masuk kedalam komputer sekiranya anda tersilap langkah, buat masa ini, avast free edition mampu untuk stop attack daripada virus shortcut mahupun folder. anda boleh mendownload avast free edition disini(open in new window).

berikut adalah step-step yang anda boleh gunakan untuk solve this particular problem easily.
step

1, masukkan thumdrive anda ke komputer anda, pastikan anda hold key shift ketika anda sedang memasukkan thumdrive anda.

2. setelah anda memasukkan thumdrive anda, tekan start menu - all programs - accessories - command prompt (windows vista/7) ataupun hanya taip CMD pada search bar di start menu anda.

3. dialog command prompt akan keluar, anda hanya perlu menaip latter thumdrive anda, sebagai contoh, latter thumdrive yang anda masukkan tadi ialah F, jadi anda perlu taip F: kedalam CMD.

4. kemudian masukkan command yang diberikan dibawah
del *.lnk       // LNK tau, bukan ink, tulis dalam huruf kecil.lepas tue hit enter key, Command ini untuk delete semua shortcut yang ada.
attrib -s -h /s /d       //Seperti previous post, command ini untuk unhide semua file dan folder.
del autorun.inf       //virus shortcut akan menggunakan autorun ini untuk automatically run apabila thumdrive dimasukkan.
setelah itu, anda telah berjaya menyelesaikan masalah virus shortcut anda, tugas terakhir yang anda perlu lakukan ialah

5. delete program virus tersebut! paling penting bagi mengelakan gejala yang sama berulang, untuk mengenali program virus tersebut, berikut adalah klu-klunya.
     5.1 mempunyai nama yang aneh dan tidak tersusun seperti assbtez dan sebagainya, nama adalah berbeza bagi setiap thumdrive yang berbeza, sekiranya anda masukkan thumdrive lain yang terkena virus ini, namanya pasti akan berbeza.
    5.2 mempunyai icon seperti ini
mungkin virus ini dibuat mengunakan VB atau creator virus ini like VB too much

    5.3 ada 2 program, pastikan delete kedua-duanya, kedua-duanya mempunyai nama yang berbeza, persamaan antara mereka ialah icon yang sama :)

6. selesai, thumdrive anda telah berjaya dibersihkan.

*sila comment untuk mendapatkan reaksi anda, adalah dibenarkan untuk anda distribute tutorial diatas. kalau boleh, sertakan link ke blog ini :).
**nantikan tutorial untuk mendelete virus shortcut didalam computer tanpa perlu memformatnya.
***kebaikan menggunakan CMD ialah, shorcut dibuang secara terus tanpa masuk kedalam recycle bin.jangan lupe clearkan recycle bin anda selepas buat tutorial ini.

44 comments:

  1. apsal dye tulis cnnot find internal @external

    ReplyDelete
  2. mungkin kamu menaip salah drive letter ataupun drive yang kamu ingin "fix" tiada didalam system. :)

    ReplyDelete
  3. huhuu... kat kedai print lam uitl puncak alam ni pun sama je....byk betul virus short cut tuh.. thnx !!

    ReplyDelete
  4. npe bile type del autorun yg step terakhir tu die could not find

    ReplyDelete
  5. sb cmd x jumpe autorun.inf tue...might be dah delete :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la sy pon same mcm dia ,, kenapa ehh ?

      Delete
  6. kenapa perlu hold key shift ketika anda sedang memasukkan thumdrive?

    ReplyDelete
  7. jumatno1...bergantung kepada anda, kegunaan hold shift key ketika memasukkan thumdrive adalah untuk disable autorun untuk thumdrive yang anda sedang masukkan tersebut.

    ReplyDelete
  8. F:\>del *.lnk
    Could not find F:\*.lnk
    F:\>del autorun.inf
    Could not find F:\autorun.inf

    kalau macam ni xde virus eh?

    ReplyDelete
  9. @hirosho yurp. bukanlah bermaksud total free daripada virus, cuma, autorun yang mungkin memanggil virus tersebut tiada. dan virus tidak akan automatic execute setelah thumdrive dimasukkan

    ReplyDelete
  10. @queremy. feel free to share it :)

    ReplyDelete
  11. mcm mane klu kte nk gune file tu lg??

    ReplyDelete
  12. mcm mane kalau folder asal dan folder shortcut masih ada dlm pendrive? boleh ke nk delete folder shortcut sbb folder asal dh ada?

    ReplyDelete
  13. @anon : file yang telah didelete (virus host) biasanya tidak dapat dijumpai lagi. [kerana delete menggunakan CMD tidak masuk ke tong sampah]. tetapi file-file penting anda still anda lagi. cuma perlu unprotect dan unhide je.

    @anon : delete sahaja folder asal. folder shortcut tersebut adalah shortcut ke virus. bukannya ke folder asal. folder asal cuma dihidekan sahaja.

    ReplyDelete
  14. Virus Shortcut Remover
    [http://www.4shared.com/rar/tQ_cYx6R/Shortcut_Virus_Remover_v31.html
    ]
    G.luck!

    ReplyDelete
  15. tp setelah delete link fail asala saya xjumpa... manaaaa

    ReplyDelete
  16. H:\>attrib -s -h /s /d
    Access denied -H:\System Volume Information

    :( napa jadi mcm ni?

    ReplyDelete
  17. selamat segala lab report dalam thumbdrive aku. thanks bro! sangat berkesan! Terimas! =)

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah.

    U saved my day bro!!

    ReplyDelete
  19. kenapa lepas saya taip -s -d /s /d xde keluar ape2?

    ReplyDelete
  20. saya ter klik REMOVE dekat avira td.. so mcm mana ya utk saya mendapat kan semula folder saya?

    ReplyDelete
  21. APA MAKSUD Not recognized as an internal or external command,operable program or batch file

    ReplyDelete
  22. lg senang copy url pendrive...
    contoh F:

    lpas tu taip attrib -h -r -s -a /s /d

    dpt cari folder ilang...

    klau pdam shortcut..

    taip del*.lnk...

    padam vius

    taip attrib -r -s -a *.* /s /d

    selamat mencuba... :)

    ReplyDelete
  23. hi..so u know about autorunexterminator..??...is that autorun usually make a sound like beep..beep.. on pc..??..is happen when i click run it... i worry if lose data

    ReplyDelete
  24. thanksssssssss....berguna sangat!!!

    ReplyDelete
  25. very good! very clear and simple! thank you soooo much! I nak recover exam papers for my students..gelabah jugak td sebab hilang..examnyer esok..hehe lecturer pun last min..thanks again!!

    ReplyDelete
  26. Terima kasih kerana beri tunjuk ajar..
    sgt berkesan.. dah sy gunakan utk pejabat sy..
    harap anda dpt buat post yg lebih informatif selepas ini..

    tq so much

    warga SMKDHAB

    ReplyDelete
  27. weehuuu~ thank you so very much! selamat semua koleksi drama korea saya. mihihi.

    ReplyDelete
  28. Xdpt nk padam la... virus trlalu bnyk agaknya... sblum ni buat kt thumdrive sndiri ok ja.. mmg brjaya... bila buat yg kawannya, xboleh plaks.. dh cuba bnyak kali... tapi ttp jgk x brjaya... hmm.. :\

    ReplyDelete
  29. hu3 hilang smua lar data shortcut 2..dlm pendrive kosong tp bla cek properties mkn bnyk ruang gk..

    ReplyDelete
  30. Terbaik bro..terima kasih..

    ReplyDelete
  31. very gooodd....for this blog...thumb up for you man....

    ReplyDelete
  32. cam mana kalau files masih hidden walau da pg folder options - unhide hidden files tu.
    virus pun da x der... files masih x muncul. tolonglah...

    ReplyDelete
  33. kalau buat cara ni semua data shortcut hilang ke?

    ReplyDelete
  34. masalah telah selesai...terima kasih.

    ReplyDelete
  35. saya ada masalah dgn virus shortcut ni
    sebab bila dh scan,dh attrib dia lenyap utk sesaat pastu muncul balik lmbg shortcut tu..bkn folder shj y kena,microsoft pun kena,malahan uitm shortcut remover y saya letakan kt dlm pndrive tu pun jd shortcut..btw semua tu masih boleh diakses cuma ia dh jd dlm bntuk shortcut dan sy xde idea nk solve masalah ni.Harap dapat membantu

    ReplyDelete
  36. kenapa saya tulis attrib -s -h /s /d , takde apa2 pun?

    ReplyDelete
  37. nak cari F or G pun tak boleh....

    ReplyDelete
  38. thanks for your tutorial, it's really help me alot, wehoooo settled masalahhhh :)
    -huda 93-

    ReplyDelete
  39. Dah ikot tutorial..tp virus file tu x bleh delete gune cmd..but then boleh nampak file virus sedangkan bile attrib..dpt detect file tu.. kena delete manually..hope okey sbb try eject n masuk kan balik pendrive..antivirus x detect dah..btw sy gune antivirus trend micro office scan..tq admin..

    ReplyDelete

Eddytech menggunakan sistem comment yang tidak memerlukan anda untuk memasukkan "captcha" bagi memudahkan eddytech untuk mendapat feedback daripada anda :)