Saturday, March 19, 2011

Mozilla Firefox v4.00 vs Google Chrome v10.0


Perbandingan Mozila Firefox vs Google Chrome mengikut prespektif eddytech.my . secara umumnya, kedua-dua browser ini menjadi satu tajuk perbualan hangat pengguna-pengguna internet, mengikut ranking yang dikeluarkan oleh website ini, jelas menunjukkan bahawa mozilla firefox still the best ranking (ver. 3.5), mengapa mozilla firefox menjadi browser terbaik, dan apa kelebihannya? browser yang dikeluarkan daripada tahun 2002 ini telah menjadi browser terbaik mengatasi browser terkenal, Internet Explorer (IE). manakala, browser terbaru, google chrome yang dikeluarkan pada tahun 2008, meningkat dengan mendadak hingga mampu melepasi browser IE yang jauh lebih tua. menurut sesetengah pihak yang saya dengar reason kenapa IE tidak terbaik ialah, sikap microsoft cooperation yang bersikap ingin memonopoli dunia programming computer menyebabkan IE bukanlah satu browser pilih, sepertimana yang kita semua sedia maklum, Microsoft adalah developer kepada language visual basic. dan anda tahu apa lawan terbesar bagi language visual script ini? jawapannya ialah java script. yes, java script, satu scripting yang dicipta secara open source oleh sun developer

sekiranya computer anda mempunyai banyak browser, itu adalah bagus dan of-course, browser tidak memerlukan resource yang banyak berbanding software-software lain, mungkin tidak sesuai sekiranya kita menginstall banyak anti-virus didalam sesuatu masa, (yang sama fungsi) , akan tetapi, sekiranya anda mempunyai banyak browser, anda mempunyai choice untuk melayari internet. setiap browser akan decode language daripada server mengikut cara browser tersebut, sebagai contoh, sekiranya anda membuat text_area, dan anda menggunakan IE untuk check col dan row, anda akan dapati bahawa adanya scroll bar disitu, berbanding Mozilla dan Chrome, browser ini tidak akan display text_area scroll bar sekiranya input kedalam text area tidak mengatasi row yang ditetapkan, bahkan, sekiranya program website tidak menetapkan cols dan row serta table yang betul atau fixed, silap-silap text_area ini boleh ditarik dan diadjust suka-suka.

Jadi, apa yang sepatutnya anda tahu berkenaan browser? biarpun ini daripada sudut pandangan admin eddytech03.blogspot.com, but still, mungkin ada yang setuju dengan pendapat admin, "maaf kepada IE user kerana saya tidak review berkenaan IE browser". berikut adalah seberapa maklumat yang saya dapat kongsikan bersama anda.

kelebihan Firefox
1. mempunyai extansion yang sangat banyak dan berguna.
2. mempunyai sistem security yang secure daripada serangan atas talian
3. stable, tidak mudah crash dengan update-update tertentu
4. web designer atau programmer web lebih menggunakan browser mozilla untuk dijadikan bahan ujian
5. lebih menarik dan cantik sekiranya gubahan skin dibuat

kelebihan Google Chrome
1. ringan untuk starting-up.
2. sekiranya banyak extansion, still tidak menyebabkan browser slow down
3. tidak mempunyai banyak toolbar yang mungkin hanya menyemakkan pemandangan.
4. search lebih mudah dengan single address bar untuk searching
5. inspect element yang lebih hebat daripada default firefox view source

kekurangan Firefox
1. akan menjadi lembab sekiranya terlalu banyak extansion dimasukkan
2. starting up yang lebih perlahan daripada google chrome

kekurangan Google Chrome
1. penggunaan resource yang lebih banyak daripada firefox
2. extansion-extansion yang masih lagi bersifat baru

berikut adalah image-image yang saya snapshotkan untuk view perbezakan viewing kedua-dua browser ini
*image tidak open in new window/tab, to open in new tab/window, right click and click open in new tab/window.
Info browser mozilla firefox ver.4,klik update untuk update browser
Info browser google chrome ver.10, bila view info, terus update
layout browser mozilla firefox yang menyerupai layout google chrome
layout google chrome, tidak serabut dengan toolbar yang banyak
browser option mozilla firefox, still menggunakan new dialog box
browser option google chrome, menggunakan tab browser untuk viewing option,tiada lagi dialog box yang banyak
bagi saya, ini yang terbaik, configurasi proxy yang tidak global, hanya proxy mozilla sahaja yang berubah
Penggunaan proxy global yang dimana mengubah keseluruhan proxy network computer
Disable javaScript yang boleh dipilih sub-option(tick enable javaScript,pilih advance)
global turn off option javaScript pada google chrome browser, cuma ada exceptions sahaja
ini kelemahan mozila firefox, tidak ada exceptions javascript untuk page tertentu(by default)
Sesuatu yang menyebabkan google chrome amat sesuai untuk low perf. computer, exception javaScript disable
Penggunaan resource lebih banyak dengan google chrome berbanding mozilla
---------------------------------------------------------------------------------------------------
*Mozilla Firefox ver.4 masih lagi diperingkat release candidate (UPDATE) dah release dah... download disini
**Both browser support a new language HTML5
**Eddytech03.blogspot.com is best view with firefox..
----------------------------------------------------------------------------------------------------

14 comments:

  1. mozilla lmbat sbb diperkatakan bahawa dia nak start up dlu semua library data dia, sbb library data dia tak start up skali dengan windows, lgpun hampir semua (stakat ni 3) pelayar yg pakai enjin gecko turut mempamerkan kelembapan yg sama ketika start up.

    chrome pula ada integration sikit2 dengan facebook..

    kalau nak try browser dengan 3 enjing skaligus, try http://www.lunascape.tv/

    flock dlu pakai enjin gecko, skang dah tukaq pakai webkit mcm chrome

    ReplyDelete
  2. @khairiyah..sejak dua menjak nie, google chrome sy kerap unresponsive sekiranya buka banyak tab/website.

    ReplyDelete
  3. @FD. yurp...absolutely,, starting-up agak slow, tp bila dah work its better. macam start engine.. saya lebih minat browser yang stabil bila bnyk tab dibuka serentak..nak2 pulak website yang guna huge amount of script dan flash.

    ReplyDelete
  4. firefox lg stabil....chrome nie nak mlawo je lebe...haha

    ReplyDelete
  5. aku suka guna firefox coz lebih stable...dulu guna google chrome slalu crash...and of coz byk extension dlm firefox...

    IDM mmg intergrated dgn firefox tp v3.6..yg latest v4.0 ni mula2 x intergrated...pastu guna IDM-CC pe ntah jadi lak yg v4.0 ni...

    ReplyDelete
  6. Chromium is the best, haha! Opera, kalau bukan kualiti gambar2 nampak semacam ja, memang jadi pilihan juga tu. Firefox untuk muat turun [DTA + FlashGot] n IE bila terpaksa buka web2 kerajaan terutamanya [borang2 dll] ^^,

    ReplyDelete
  7. @ameanzz : sy minat firefox... menarik...
    @mr.IX : chrome sy always crash... tue yg hangin 2
    @samizul.net yurp...betul 2

    ReplyDelete
  8. terbaik la bro review dari ko..minat beb aku bacanya..

    ReplyDelete
  9. @arya putra...welcome bro...tq very much :)

    ReplyDelete
  10. bagi aku Lunascape paling hebat sekali..
    sebab aku baca ko kata ko suka browser paling stabil bila bukak tab banyak2 kan?
    yeah..Lunascape paling stabil, paling laju, paling susah nak crash..

    ko da bace kan review Lunascape dalam blog aku?
    heheh..=)

    ReplyDelete
  11. @arya..x lg... tenet slow sgt kut.....

    ReplyDelete

Eddytech menggunakan sistem comment yang tidak memerlukan anda untuk memasukkan "captcha" bagi memudahkan eddytech untuk mendapat feedback daripada anda :)